Du er her: Forside Bil Undervisningen Undervisningsplan

Undervisningsplan


Her kan du læse om undervisningens opbygning i henhold til Justitsministeriets undervisningsplan for køreuddannelsen til kategori B - almindelig bil.

Teorien skal lette og understøtte de praktiske øvelser. Derfor skifter undervisningen hele tiden mellem lektionerne i teorilokalet og lektionerne i skolevognen.


Køreuddannelsens indhold opdeles i følgende hovedafsnit:

Bilens indretning og udstyr (teori og praktik i garage)
Du starter med at lære, hvordan en bil kører og hvordan du selv kan afsløre fejl og mangler i det sikkerhedsmæssige udstyr. Til den praktiske del af dette, benytter vi bilerne i vores store garage, hvor vi, for specielt interesserede, også har mulighed for at løfte en bil op på liften og studere den. Her er der også mulighed for at lære hvordan du skifter hjul, pærer i lygterne, påfylder forskellige væsker o.m.a.

Manøvrer på lukket øvelsesplads (kørsel)
Den første køretur starter her! Heinrich Nielsen Køreskole har egen manøvrebane lige udenfor teorilokalerne, hvor vi benytter VW Up! biler. Det er nemt, at indpasse kørslen på manøvrebanen på præcis det tidspunkt hvor du er klar til det. På manøvrebanen skal du være alene i bilen, men vi dirigerer dig via en radio. Når du har gennemgået kørslen på manøvrebanen, har du mulighed for gratis at træne øvelser som f.eks. parkering og vending i din egen/familiens bil. Dette kan f.eks. også gøres før/efter køreprøven hvis du vil lære den nye bil at kende.

Køretøjets manøvreegenskaber (teori)
Her skal du lære om andre køretøjers fart-egenskaber, styre-egenskaber og orienteringsvilkår så du bliver i stand til at vurdere og forudse eventuelle vanskeligheder ved at komme tæt på de forskellige køretøjstyper.

Trafikantadfærd (teori)
Ca. 90% af alle ulykker skyldes menneskelige fejl. Afsnittet skal sætte dig i stand til at bedømme både dig selv og andre i trafikken samt kende begrænsningerne.

Vejforhold (teori)
Handler om forskellige vejtyper og faremulighederne ved dem.

Grundregler for bilkørsel (teori)
Handler om de generelle regler i forbindelse med bilkørsel, herunder længde, bredde, højde, ulykke, udrykning, selepligt, lovens område m.v..

Manøvrer på vej (teori og kørsel)
De første par minutter af din første køretur starter på vores manøvrebane, så du lærer den nye bil at kende uden andre trafikanter i nærheden. Så kører vi ud i trafikken, men starter med en nem tur på en let trafikeret vej. Ved de efterfølgende kørelektioner, henter vi dig et praktisk sted. Det kan evt. være ved vores Vejgård afdeling, hjemme hos dig selv, på din skole eller dit arbejde. Køretimerne bliver gradvist sværere, så du hele tiden bliver ført til vanskeligere manøvrer. De sidste manøvrer på vej som kørsel på motorvej, kørsel i mørke, kørsel i tæt trafik skal foregå på bestemte tidspunkter hvor trafikkens tæthed tillader tilstrækkelige udfordringer i undervisningen.

Køretekniske forhold (teori og kørsel)
På det køretekniske anlæg skal du lære at betjene bilen i kritiske situationer. Vi benytter normalt FDM's køretekniske anlæg Jyllandsringen, som gennem mere end 30 år har været benyttet til avancerede kørekurser, testkørsel af biler og racerløb. På det køretekniske anlæg skal du være alene i bilen, men vi dirigerer dig via en radio.

Forberedelse til køreprøve
Køreundervisningen afsluttes med en køreprøve, som består af en teoretisk og en praktisk del. Den teoretiske del (teoriprøven), er en skriftlig afkrydsningsprøve efter lysbilleder, hvor du skal tage stilling til, hvordan du vil køre i forskellige fotograferede trafiksituationer.
I køreskolen har vi et stort antal evaluerende teoriprøver, som indgår i undervisningen. Prøverne er tilrettelagt på samme måde som politiets prøver, så der er rig mulighed for at træne. Teoriprøverne har vi også på CD-ROM på computere som du f.eks. kan benytte før en køretime eller hjemme hos dig selv.
Når teoriprøven er bestået kan køreprøven bestilles.
Køreprøven foregår i den samme skolevogn som du har lært at køre i, men istedet for din kørelærer, sidder der en prøvesagkyndig fra politiet på passagersædet og fortæller dig hvor du skal køre hen. Prøverne har hver især en varighed af ca. 30-45 minutter.
Inden den rigtige køreprøve afholder vi en evaluerende køreprøve hvor din kørelærer fungerer som prøvesagkyndig, og ud fra resultatet af denne prøve, som du selv er med til at bedømme, kan vi tilrettelægge resten af din undervisning.